hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog

TEÁOR számok, újratöltve?

2008. November 12. 10:00 - admin

A hétfőn a parlament elé terjesztett törvényjavaslat módosítja a cégtörvényt és rendezi a TEÁOR számok cseréjét - ha elfogadják.
Elektronikus úton kell majd beküldeni - letétbe helyezni - a számviteli beszámolót a Cégközlönynek, amelyet az elhelyez honlapján, illetve továbbít az adóhatóság felé.

Ha a cég nem tesz eleget eme kötelezettségének és a felszólításra sem pótolja a hiányt, akkor lesúlyt az APEH pallos: jön a bírság és az adószám 60 napos felfüggesztése. Ezt meghaladó tétlenség esetén értesítést kap a cégbíróság a cég megszűntetéséről, amelyet 15 napon belül végre is hajt majd.

A cégjegyzékben szövegesen kell megjelölni a cég tevékenységeit, viszont az adóhatóság már TEÁOR számokat vár.

Azok a cégek, amelyek olyan tevékenységet folytatnak, amelynek a kódját ez év január 31-ig nem lehetett automatikusan átfordítani az új TEÁOR-nak megfelelően, a 2009. évi első adóbevallással együtt rendezhetik a hiányt.

 



Hozzászólás 0 hozzászólás

Hatékony munkavégzés, munkaidő kihasználás

2008. November 11. 10:00 - admin

Egy amerikai tanulmány szerint a dolgozók az ebédszünet és az egészségügyi tízpercek nélküli "tiszta" munkaidejükből napi több órát töltenek el egyéb dolgokra való koncentrálással.
A jelenkor egyik legnagyobb problémája, hogy az emberek állandóan rohannak, túlterheltek és nincs idejük egy bizonyos dologra koncentrálni. Annak következtében, hogy egyre rövidebb idő jut egy feladat elvégzésére, az alkalmazottaknak folyamatosan mérlegelniük kell, hogy mi a fontosabb, az állandó stressz akadályozza a hatékony munkavégzésüket.

A zavaró tényezők: e-mailek, telefonhívások, munkatársak


A dolgozók folyton megzavarják egymást, mert mindig valamilyen új feladattal vagy kérdéssel állnak elő.

A dolgozók fele azonnal megnyitja beérkező e-mailjeit, ahelyett, hogy várna vele az aktuális feladat végeztéig. Innen visszatérni az eredeti feladathoz pedig elég nehéz.

A folytonos félbeszakítás egy ideig tűrhető, de ha ez nap mint nap ismétlődik, egészen biztos, hogy a munka rovására megy.

A rutin és az évek


Felmérést végeztek 18-21 és 35-39 éves személyek között. Először egy összetett feladatot kellett megoldaniuk, ahol a fiatalabb munkavállalók értek el jobb eredményt.

Utána egy hasonló feladat következett, de ebben az esetben telefonhívásokkal zavarták meg a munkavégzést. Itt az idősebb korosztály szerepelt jobban. Kiderült, hogy a 35-39 év közöttiek nemcsak többször ellenőrzik saját munkájukat, de több tapasztalatot szereztek párhuzamos munkavégzés kapcsán.

Nem jó a munkamódszer!


Természetesen nem korosztály függő a munkahelyi leterheltség érzése. Az emberek harmada úgy érzi, nincs elegendő ideje és lehetősége elvégezni, amit szeretne. A befejezetlen munka feszültséget szül, ami ronthat a munkahelyi kapcsolatokon is. Szoros kapcsolat van a túlterheltség érzés, a nincs elég idő az átgondolásra, a stresszes munka és a mérges dolgozók között. Ez itt a probléma, a munkamódszer nem jó.

Amikor felmerül az a kérdés, hogy ki hol a legkreatívabb, akkor az emberek a munkahelyet általában meg sem említik. A különböző iparágakban mindenki erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy csökkentse a munkavállalók túlterheltségét.

Nagyon fontos, hogy adjunk időt és lehetőséget a dolgozóknak a munkaidő alatt, amikor nyugodtan gondolkozhatnak, és kreatívak lehetnek.

A dolgozóknak olyan helyre van szüksége, ahol nem zavarja meg őket a telefon vagy az email feladataik átgondolásában. Ennek megvalósítása a nagylégterű irodákban, ahol helyenként 30-40 ember dolgozik egymástól pár méterre, lehetetlen.

A munkahelyi stressz csökkentése érdekében a vezetőknek úgy kell megválasztaniuk az iroda berendezését és kialakítaniuk csöndes, nyugodt helyeket, hogy az mindegyik munkavállaló számára megfelelő legyen.

Egyre több amerikai nagyvállalat ismeri fel a munkahelyi "csendes idő" és "csendes szoba" jelentőségét.



Hozzászólás 0 hozzászólás

Bejelenti a munkáltatója? Fizeti Ön után a járulékokat? Ellenőrizze!
Azok az adózók, akik rendelkeznek egyedi azonosítóval és titkos jelszóval a www.magyarorszag.hu weboldalon az e-BEV szolgáltatások linkre, azon belül pedig a Járulékadat-kivonat fülre kattintva kérdezhetik le saját adataikat.
A lekérdezés menetéről részletes tájékoztatást kaphatnak az eBEV portál felhasználói dokumentációjából, amely megtalálható a www.apeh.hu/portal/ebevallas/ügyfélkapu internet oldalon a Fontos Útmutatók blokkban a felhasználói dokumentumra kattintva (Járulékadat lekérdezés rész).

A központi elektronikus szolgáltató rendszer használatához szükséges egyedi azonosító és titkos jelszó, melyhez az ügyfelek az okmányirodáknál az úgynevezett regisztrációs eljárás során juthatnak hozzá.
A munkavállalók ügyfélkapun történő regisztráció birtokában a munkaadó által bejelentett aktuális biztosítási jogviszonyaikat (munkaviszony adataikat) a kormányzati portál Tajszolgáltatások  menüpont alatt kérdezhetik le.



Hozzászólás 0 hozzászólás

Nem létezik APEH garancia!

2008. Október 27. 10:00 - admin

Egyes ügyviteli szoftver-fejlesztő cégek azt állítják, hogy programuk APEH garanciával rendelkezik...

 

Garancia nem létezik


El tudja képzelni, hogy az APEH-ben szorgos kis bérszámfejtők a piacon lévő ügyviteli szoftvereket tesztelik éjt-nappallá téve...???

Ami létezik


Az APEH-nek beküldött SZJA számítási módszerekre vonatkozó hivatalos jóváhagyás, amely igazolja, hogy a módszer elméletben jól és megbízhatóan számolja az SZJA-t.

A fejlesztő azt garantálhatja, hogy az ügyviteli program a mindenkori jogszabályoknak megfelelően működik. Ehhez a cég nemcsak a jogszabályokat követi naprakészen, hanem rendszeresen konzultál  az APEH szakembereivel és szükség esetén írásos állásfoglalást kér az adóhivataltól.

Nagyzoló ígéretek helyett a reális eredményt kínáló, szorgalmas, és alapos munkában bízzon!


Hozzászólás 0 hozzászólás

Sodexo utazási bérlet kafetéria keretében

2008. Október 22. 10:00 - admin

A béren kívül juttatások és a kafetéria rendszerek egyik legpraktikusabb eleme a helyi bérlet-hozzájárulás, mely a dolgozók munkába járását segíti.
 
A cég a sorbanállás mellett a bérletekhez tartozó számlák adminisztrációjának terhét is leveheti a dolgozók válláról.

A Sodexo a BKV-bérletek több típusát kínálja:

  • Havi bérlet:
  1. Adott hónap elsejétől az utolsó napig érvényes.
  2. Adott hónap hatodik napjától a következő hónap ötödik napjáig érvényes.
  • Budapesti Egyesítet Bérlet: BEB (a BKV, a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ járataira, Budapest közigazgatási határain belül)
  • Éves bérlet.

A helyi utazási bérlet a munkavállalóknak adó- és járulékmentesen adható.

A szolgáltatás kizárólag a www.sodexo.hu oldalon rendelhető meg.
 


Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96]
Blog archivum